Vorige week had een gesprek met een bezorgde ouder. Ze heeft het idee dat haar zoon niet serieus aan het leren is. Hij heeft nu 2 maanden Duits maar heeft nog geen idee van hoe de naamvallen in zijn werk gaan. Zorgelijk toch? Dit zijn vragen en zorgen die ik regelmatig in mijn gesprekken met ouders tegen kom tijdens de online coaching. Ouders willen het allerbeste voor hun kind en gaan dan vaak terug naar de tijd dat ze zelf op de middelbare school onderwijs kregen. Deze moeder heeft waarschijnlijk haar Duitse woordjes er in moeten stampen en de naamvallen er een soort van in moeten rammen. Hoe weet je zo zeker dat je zoon Duits niet serieus aan het leren is? Heeft hij al toetsen gehad? Heb je de leerstof bekeken? Zo stel ik een aantal vragen om te inventariseren en hoe ik met mijn code (planning, leerstrategieën en mindset) de beste hulp kan bieden aan deze bezorgde moeder en eventueel aan haar zoon.
‘Jazeker, heb ik in het boek gekeken, maar daar kom ik niet zo goed uit’, zei ze wat geïrriteerd. ‘Want gedeeltes zijn ook weer online en het is zo onoverzichtelijk. Lijkt mij ook niet goed. Mijn zoon is al altijd alles kwijt.’
Waar ligt de focus bij de vreemde talen?
Ik herken heel veel van wat deze moeder zegt en kan dat gedeeltelijk beamen. DE ANDERE KANT IS DAT HET onderwijs in de loop der jaren natuurlijk ook aan het veranderen is. Toentertijd lag de focus op lezen en vertalen. De focus bij alle vreemde talen ligt , als je het met vroeger vergelijkt, veel meer op het communiceren.
Je kunt met Duits in veel Europese landen aardig uit de voeten, maar dan moet je wel Duits leren spreken. Leerlingen kunnen daardoor veel meer bezig zijn met een andere cultuur en Duits leren in een realistische situaties. Het stampen van woordjes en grammatica is voorbij. Het leren van woordjes en toepassen is de strategie.
Ik kan echt wel een beetje jaloers worden op de kinderen van nu.
Toch ook veel leuker? Ik kan echt wel een beetje jaloers worden op de kinderen van nu. Als ik ook op die manier onderwijs had gekregen, wat was er dan van mij terecht gekomen zijn? Maar ja, dat blijft gissen en daar heb ik niet zoveel aan. Herken jij ook dat je jouw kind heel graag wil helpen maar je niet goed weet hoe?
Dat je het boek openslaat en niet weet waar je moet beginnen en angstig op zoek gaat naar de woordjes en zinnen? Om dat toch nog te kunnen overhoren?
Elke vraag is bij mij welkom in een vrijblijvend gesprek en ik help je verder, net als deze moeder die met een gerustgesteld gevoel het telefoongesprek met mij beëindigde.
Via de onderstaande link kun je een vrijblijvend gesprek aanvragen.
https://www.whatdoiknow.nl/afspraak-maken
Openingstijden:
Maandag, Dinsdag en Vrijdag 15:30 - 18:30