Blog Post

"Karin, ik kan die cel na 2 jaar nog gewoon tekenen," Te leuk toch?!

karinloogman • 23 november 2020

Nina zit in 4 vmbo en heeft een toets/SET biologie. “Jeetje Karin, ik moet 4 hoofdstukken leren! Toch niet normaal.” Geheel verslagen en verbolgen kijkt ze naar de beschrijving van de toets. Vervolgens kijkt ze me met vragende ogen aan alsof ze wilde zeggen: “Ga jij hier wat aan doen?” “Jazeker, ga ik hier wat mee doen,” antwoord ik. Maar niet wat Nina  graag zou willen of van mij verwacht. “Wat dacht je van samen plannen en wel op die manier die voor jou werkt.” “Pfffffff! Het moet dus gewoon?” antwoord ze met ogen die een balende blik verraden. 


Zo gezegd zo gedaan. Een week later zit ze bij mij in de online huiswerkbegeleiding en zegt ze heel vrolijk: “He Karin, ik moet vandaag het hoofdstuk organen en cellen leren en wat blijkt… Ik had nog een samenvatting. En weet je nog dat ik iedere dag de cel moest tekenen om te oefenen, met celkern vacuole celwand en zo?” Ik moest ff denken en ik kan me voorstellen dat ik het haar als doener zo heb geadviseerd om te leren. “Maar vertel…..”  “Nou, ik kon die cel gewoon nog tekenen, te grappig toch?”


Wat leer je bij biologie?

Biologie gaat over de levende natuur, dus over planten, dieren en mensen. Het belangrijkste onderwerp is het menselijk lichaam. Bij biologie leer je heel precies te kijken naar de wereld om je heen(observeren). Je leert hoe je de observaties opschrijft en je leert hoe je daar conclusies aan kunt verbinden. Kortom biologie is een levendig vak waar veel beweging en dus ook veel activiteit plaats vindt. Dat vraagt ook om een actieve manier van leren.


Leef je in 

Kinderen kunnen biologie makkelijker begrijpen als ze proberen de stof voor zich te zien door middel van een plaatje of iets dergelijks. Bijvoorbeeld de spijsvertering. Je eet iets, wat gebeurt er in je mond?  Wat gebeurt er in je maag? En daarna? De vraag bij biologie is altijd: wat gebeurt er eigenlijk? Als kinderen die vraag in hun achterhoofd houden, dan helpt dat om de stof beter te kunnen begrijpen en te onthouden.


Maak tekeningen

Biologie is feiten kennis. Dit soort feitelijke onderwerpen worden in het boek vaak uitgelegd door middel van plaatjes. Maar een plaatje uit je hoofd leren is lastig. Je kunt het makkelijker maken door zelf te tekenen.


Laat je kind het plaatje bestuderen. Neem bijvoorbeeld een plaatje over de kleine bloedsomloop en sla daarna het boek dicht. Vervolgens laat je je kind het plaatje uit het hoofd tekenen. Het hoeft niet mooi te zijn, als het maar klopt. Door te tekenen merk je of je kind begrijpt waar het plaatje over gaat.


Zo was Nina in een rap tempo door dit hoofdstuk heen en kon ze eerder dan verwacht heerlijk gaan relaxen ondanks een toets/SET met giga veel hoofdstukken.


Hoop je ook meer rust willen hebben die chaos heet?


Raak jij gefrustreerd van hoe je kind omgaat met schoolwerk?


Is je kind regelmatig gedemotiveerd om huiswerk te maken?


Kun jij de tijd en rust niet vinden om je kind te ondersteunen bij het maken van huiswerk?


Kraak de code ( plannen, leerstrategie en mindset)


Vraag een vrijblijvend gesprek aan en ik help je hiermee en geef je minimaal 2 tips waar je direct mee aan de slag kan.

https://www.whatdoiknow.nl/afspraak-maken


Of wil je lezen over verschillende vakken? Hoe je dit samen met je kind zou kunnen aanpakken?


Ik heb al meerdere blogs geschreven.

Voor meer blog klik op de volgende link naar mijn website.


https://www.whatdoiknow.nl/blog

Share by: