Blog Post

Nederlands! Dat kan ik al!

karinloogman • 19 oktober 2020

Uit de serie: Huiswerk leren is een kunst op zich.

Het is maandag. Tijd om de toetsweek in te plannen met een meisje die in haar examenjaar zit. Best belangrijk. Ze moet nu haar kansen pakken omdat de plannen over het landelijk examen nog niet helder zijn.


We beginnen met enige weerstand. 


Eerste vak: Nederlands… “Dat hoef ik niet te leren. Dat weet ik wel.” 


“Oké?” zeg ik. Je kan inderdaad heel goed met je vrienden en vriendinnen praten/appen. Hoe zit dat met leraren en bijvoorbeeld op je werk? Het werd al even stil en haar ogen gingen omhoog. Een teken dat ze aan het nadenken was over een slim antwoord. “Ja, nou… Ik bedoel eigenlijk dat ik het niet zo moeilijk vind. “


Hoe fijn is dat?


“Maar wat staat er dan? Waar gaat de stof over?”

Ik leg haar uit dat bij Nederlands je de taal leert in allerlei verschillende vormen. Ik heb het dan over lezen, schrijven, luisteren en spreken. Mijn ervaring is dat vooral de eerste twee door de kinderen als erg lastig wordt ervaren. “Hoe is dat voor jou?” vraag ik aan mijn leerling. Welke van de 4 vind jij dan niet moeilijk?


Toen werd het weer een tijdje stil en kwam er uiteindelijk aarzelend uit dat spreken en schrijven over het algemeen oké is, maar lezen vaak iets minder goed gaat.


Hoe handig is het om dit te weten. Vooral bij een vak als Nederlands wat veel verschillende onderdelen bevat en ook een belangrijke basis is voor veel verschillende andere vakken, zoals geschiedenis, aardrijkskunde en tegenwoordig ook al bij wiskunde.


Talen is communiceren

Taal is een belangrijk communicatiemiddel. Daarnaast leer je ook over cultuur, met name over boeken. Lezen is belangrijk om je woordenschat uit te breiden, om te oefenen informatie uit een tekst te halen en om ook te wennen aan allerlei verschillende soorten taalgebruik. Kortom stimuleer lezen. Dat mag een tijdschrift zijn, online of op papier. Een ander onderdeel is spelling. Ik heb in het HBO onderwijs zeer regelmatig projecten moeten afkeuren vanwege de vele spelfouten. Het is heel spijtig als je heel veel tijd aan je project hebt besteed en je krijgt een onvoldoende om iets wat misschien niet nodig was geweest.


Wat kan jij doen

  • Stimuleer lezen. Dat kan ook een tijdschrift zijn, online of op papier. Alles is meegenomen, zeker bij kinderen die geen boekenwurmen zijn.
  • Help je kind met samenvatten: of te wel de belangrijkste informatie uit de tekst halen en deze op een overzichtelijke manier rangschikken 
  • De goede hulp bieden bij het maken van een werkstuk, namelijk het bieden van structuur. Als de structuur duidelijk is, kan een kind zelfstandig aan het werk gaan.

Wil jij graag meer informatie over mijn manier van werken en huiswerkbegeleiding? 


Neem gerust contact met mij op of vraag meteen een vrijblijvend gesprek aan. 


Ja, ik wil graag een gratis gesprek


Je hebt absoluut geen verplichtingen.


Ik wil jou vooral verder helpen, zodat iedereen heel snel een goede balans vindt tussen huiswerk en vrije tijd en er rust is in de chaos die huiswerk heet.

Share by: