Ja hoor, daar gaan mijn kinderen naar school bewapend met mondkapjes.
Wie had dat een half jaar geleden kunnen denken.
Voordat je weggaat, het riedeltje afdraaien: heb ik mijn sleutels, portemonnee, telefoon én mondkapje bij me. Het blijft voor mij een onwerkelijke situatie.
Toch was het zo dat zelfs mijn kinderen een discussie kregen over de vorm, kleur, elastiekjes, logo’s van een uitwasbaar mondkapje. Ook iets wat ik me nooit had bedacht dat zou kunnen gebeuren.
Nu heb ik niet alleen met een sokkensysteem te maken maar ook met een mondkapjes systeem. “Hoe wordt het nog beter dan dit?” Is vaak een vraag die ik mezelf stel als ik het even niet weet.
Wat zijn de voordelen van mondkapjes bij de leerlingen op school, ontstond er in mijn gedachte, nu er een “verplichting” is om het te dragen. Het enige waar ik nu op kan focussen, buiten luisteren naar wat er gezegd wordt, is de non-verbale communicatie. En wat vertellen ogen mij, zeker als je dat het enige is wat ik zie uitsteken boven het mondkapje.
Wat betekent Oogcontact
We zien het als beleefdheidsnorm om elkaar aan te kijken als je met iemand proost. Als je een gesprek voert, kijk je iemand regelmatig aan. Natuurlijk kan je soms ook wegkijken, maar dan ben je bijvoorbeeld aan het nadenken. In de Aziatische landen is het respectvol je ogen toe te slaan bij je gesprekspartner, maar men denkt dat je verlegen bent als je dat in de westerse wereld doet. Als je iemand ziet staan waar je - om wat voor reden dan ook - contact mee wil maken, kan oogcontact zoeken ook een goede optie zijn. Kortom, we gebruiken onze ogen meer dan alleen om te kijken teneinde niet ergens tegenaan te lopen of om niet te vallen.
Wie weet is dit het moment dat kinderen kunnen leren wat iemand met zijn/haar ogen je wilt zeggen.
Wat is er nog meer mogelijk als kinderen daarvoor kiezen?
Hoe interessant zou het zijn dat kinderen ook nu veel meer gaan aanvoelen wat iemand non-verbaal communiceert. En jij als ouder daar ook op kan inspelen? Dat er dus een hele andere wereld opengaat en ook een benauwd en beperkend gevoel is met een mondkapje op school te moeten lopen.
Wie weet brengt de herfstvakantie een beetje rust op dit vlak, al weet ik ook dat de agenda’s van de kinderen alweer overlopen met toetsen. Hoe zou het zijn om in de herfstvakantie een stap te zetten om de agenda overzichtelijk te houden. Dit kan beginnen bij mijn huiswerkplanner.
Deze planner kijkt met de ogen (thuis zonder mondkapje) van kinderen creëert rust, overzicht en balans tussen school en vrije tijd.
Je kan de maandplanner hier gratis downloaden, kan je het uitproberen in de herfstvakantie.
https://www.whatdoiknow.nl/gratis-huiswerkplanner
Openingstijden:
Maandag, Dinsdag en Vrijdag 15:30 - 18:30