Dat was Anneke vorige week en ze baalde als een stekker. “Hoe kan dat nou?”, vraagt ze aan mij?
Ze vertelde verder: ”Wat heb ik niet goed gedaan? Ik heb de toets doorgenomen met mijn leraar en die zei dat ik de theorie best goed begreep maar ik de toets lang niet af had. Ook waren mijn berekeningen vaak wel goed maar mistte er wel eens een ‘nulletje’. Er stond op de toets als feedback meer oefenen en nauwkeuriger rekenen.”
Het gaat bij economie meer om te context
Het vak economie gaat over actuele ontwikkelingen waar we dagelijks mee te maken krijgen en die vaak financiële gevolgen hebben in de maatschappij. Het vak Economie is opgedeeld in een aantal thema’s zoals: markt, ruil, samenwerken en onderhandelen. Door de thema’s te behandelen moet het je kind meer inzicht geven in economie, maar hen ook beter voorbereiden op beslissingen die later moeten nemen in hun werk of huishouden.
Hierdoor is er meer context en daardoor hebben leerlingen met meer tekstuele opgaves te maken. Om elke opgave heen staat nu een verhaaltje Dat betekent: bij economie gaat het niet alleen om rekenen maar ook wordt er meer van de taalvaardigheid gevraagd van je kind.
Wat kan jij als ouder doen om te helpen?
Je kind stimuleren om de opgaves te oefenen. Er zijn leerlingen, en daar was Anneke er ook een van, die prachtige samenvattingen maken van de hoofdstukken uit hun economieboek. Alles staat erin, totdat ze de toets maken. Vreemd? Nee, want economie is geen verhaal zoals geschiedenis. Het gaat er bij economie om dat je vooral de stof begrijpt en deze bovenal kan toepassen. Laat je dat nou alleen maar kunnen beheersen door te oefenen. Laat je kind de opgaves maken en kijk ze samen na. Want van je fouten leer je nog steeds het allermeest
Rekenen en nauwkeurigheid trainen, want het rekenwerk is niet zo ingewikkeld maar wel met enorm grote getallen. Een klein foutje met een nul kan enorme gevolgen hebben.
Stimuleer maatschappelijke belangstelling.
Het helpt je kind enorm door kennis van de actualiteit te hebben. Vrijwel elk onderwerp heeft een economische kant. Voor sommige onderwerpen is dit meteen duidelijk, zoals de corona maatregelen die elke keer weer getroffen moeten worden om een Lock down te voorkomen. Maar andere voorbeelden zoals: hoe werkt sponsering? Waarom betaalt een shirtsponser zo veel geld aan een voetbalploeg. Praten over dit soort onderwerpen helpt je kind de economie beter te begrijpen en om in te zien dat economie niet alleen iets is wat van school moet, maar iedereen raakt.
Openingstijden:
Maandag, Dinsdag en Vrijdag 15:30 - 18:30