Blog Post

Het paardenmeisje en het onbewuste brein

karinloogman • 18 maart 2022

Cato is een echt paardenmeisje, als je dat tegenwoordig nog zo mag zeggen. Ze leeft voor die viervoeters. Ze heeft 2 verzorgpony’s en is daar al haar vrije tijd mee bezig. Superleuk, want ze is zo veel in de buitenlucht en in beweging. Dit alleen al is een fijne basis om goed huiswerk te kunnen maken, mits je je niet door alles en nog wat laat afleiden. Nog even dat zadel poetsen, die stal uitmesten en ja hoor… bliep… een appje van de huiswerkklas: “Waar blijf je Cato?”


Dit is waar Cato heel regelmatig tegenaan loopt en oprecht ook last van heeft. Op het moment dat Cato aan mij vertelde dat dit een probleem is, heb ik haar een voorbeeld gegeven over haar pony’s. 


Dat is bijna alles!

Cato, weet je dat van alle dingen die je doet, je naar schatting zo’n 5% bewust doet? De rest doe je onbewust. 


“Dat is bijna alles!” zegt ze en ze kijkt me vol verbazing aan met haar grote blauwe ogen.


“Je kunt je hersenen voorstellen als een pony met jou als berijder,” vertel ik verder. “Jij Cato, bent het bewuste deel en kiest de route. Je maakt plannen, je wilt graag je doelen behalen en jij bepaalt dus waar je naartoe wilt. Om een mooie tocht te maken, moet jij samen met je pony (dat is het onbewuste gedeelte) goed samenwerken. Zonder de kracht, de intuïtie en het in draf gaan van je pony kom je nergens. Het is dus heel belangrijk om te weten wat jouw pony belangrijk vindt.”


“Jouw pony kijkt eerst of het pad veilig is en is ook altijd op zoek naar voedsel en water. Je pony reageert op alles wat ze ziet en reageert direct. Als er iets leuks is dan wil ze ernaartoe en als er gevaar is, wil ze weg. Dus elke afleiding kan voor je pony een reden zijn om van het pad af te gaan. Dit houdt voor jou in, dat je altijd op moet letten, anders loop je misschien zomaar een andere route.”


Hoe kan jij de baas zijn over je pony?

Natuurlijk zijn er heel veel verschillende kinderen met allerlei verschillende afleidingen. Bij veel kinderen is een afleiding een simpel appje en bij weer andere kinderen is dat pas het afgaan van een brandalarm.


Als ik het vergelijk met de pony van Cato, die gaat ook het liefst bij elke afleiding het pad af. De pony gaat dan gewoon haar eigen gang en houdt nul rekening met Cato en haar plannen en doelen. Dit  heeft Cato mij wel eens verteld. Wat leuk dat ik deze metafoor zo kan gebruiken.


Kortom, goede voornemens en plannen maken is niet moeilijk, maar ze uitvoeren is des te moeilijker. Een super samenwerking, dat is wat nodig is!


“Maar hoe krijg je voor elkaar dat een pony luistert?” vraagt Cato. 


Oftewel, hoe kan je met je bewuste brein het onbewuste beïnvloeden?


Ben je benieuwd? Volgende keer vertel ik hier in mijn blog meer over.


Heb je de vorige blogs uit deze reeks ‘makkelijker leren’ gemist? Lees ze hier rustig terug. En wil je vanaf nu geen blog meer missen? Schrijf je dan in voor mijn mailinglijst door een mailtje te sturen naar karinloogman@whatdoiknow.nl.


Tot de volgende keer!


Met geplande groet,
Karin Loogman


Jouw persoonlijke online huiswerkbegeleider



Share by: