In het prachtige Wallis (Zwitserland ) zat ik afgelopen maandagmiddag 15.30 achter mijn laptop te wachten op mijn leerlingen.
De online huiswerkklas is weer vol op aan de gang nu alle scholen weer open zijn.
Maar wat... een leerling liet via de app weten om de een of andere vage reden of smoes niet te kunnen komen. Balen! Want dan had ik een langere wandeling met mijn zus kunnen maken. Dat was mijn eerste gevoel wat bij mij opkwam. Al snel kwam de echte juf in mij naar boven en tegelijkertijd mijn verantwoordelijkheidsgevoel, om deze leerlingen op deze leeftijd te helpen. Hoezo niet komen?
Voor veel leerlingen is het nog enorm wennen om op te starten.
Het losweken van Netflix, games en de telefoon is een moeizaam proces. Hoeveel tijd kost dat en wat zijn de ontwenningsverschijnselen? Of wordt dat lastig om vooruit te bedenken?
Oké, een tussenoplossing: de weekplanner in de huiswerkplanner heb je die al ingevuld? Hoe ziet je week eruit? Zo niet, dan wil ik graag dat je dit alsnog doet en een foto naar me stuurt.
Niet zo leuk om zo te moeten doen, maar ik merk wel dat leerlingen die de weekplanner altijd invullen er ook het nut er van gaan ervaren.
Laat ik beginnen met het doel weekplanner.
De essentie van de planner is dat je niet harder werkt, maar slimmer met je tijd omgaat, waardoor je overzicht hebt over school en vrije tijd. Dat doe je vaak door – eenmalig – veel tijd te steken in een systeem dat daarna heel veel kleine zaken vereenvoudigt.
Een voorbeeld van zo’n systeem is de weekplanner in de huiswerkplanner die ik ontwikkeld heb.
Als je kind overzicht heeft over zijn bezigheden in de week dan zal het makkelijker verantwoordelijkheid kunnen gaan nemen over afspraken. Je steekt er één keer per week tijd in en je hebt er daarna de hele week plezier van.
De kans dat kinderen dan gaan vooruitkijken wordt veel groter en de kans dat ze voor jou als ouder onverwacht of 1 minuut van te voren een heel ander plan opperen is ook veel kleiner.
Weet jouw kind wat het morgen doet?
Heb jij ook het gevoel dat jouw kind geen idee heeft hoe de week er uitziet of zelfs geen idee heeft wat de volgende dag brengt. Geeft dat ook wel onrust en worden de afspraken die jij als ouder maakt met gemak veranderd.
Dan heeft dit alles te maken met vooruitkijken. Hoe leuk dat er leer strategieën zijn die een onderdeel vormen van mijn code en van mijn vlecht. Plannen, leerstrategie en mindset.
Ik geef 22 (19.30 uur) en 23 (10.00 uur) september een Webinar over vooruitkijken.
Er zijn geen kosten aan verbonden.
Hierin vertel ik over hoe leerstrategieën kunnen helpen bij het leren van huiswerk en hoe jij daar een ondersteunende ouder in kan zijn.
Het duurt nog even, maar je kunt je nu inschrijven via:
https://www.whatdoiknow.nl/webinar-vooruitkijken
met geplande groet,
Karin
Openingstijden:
Maandag, Dinsdag en Vrijdag 15:30 - 18:30